Amerika Birleşik Devletleri, siyasi ve ekonomik olarak baskın olan bir İngiliz çoğunluğa sahiptir. Ülkenin bir millet olarak belirleyici özelliklerinden biri, kölelik mirası ve ırka dayalı ekonomik ve sosyal eşitsizliklerin devam etmesidir.
Amerika Hakkında Her Şey
Amerika Birleşik Devletleri, 3.679.192 mil kare (9,529,107 kilometre kare) ile dünyanın dördüncü en büyük ülkesidir. Başkent Washington DC’nin bulunduğu elli eyalet ve bir federal bölgeyi içerir. Kırk sekiz bitişik eyaleti Kuzey Amerika’nın ortasında yer almaktadır. Amerika Birleşik Devletleri anakarası kuzeyde Kanada, güneyde Meksika, Meksika Körfezi ve Florida Boğazı ile sınır komşusudur. Batı sınırı Pasifik Okyanusu ile birleşir ve doğuda Atlantik Okyanusu bulunur.
Alaska ve Hawaii diğer kırk sekiz eyalete bağlı değildir. Alaska, Kuzey Amerika’nın en uç noktasında, Pasifik ve Arktik okyanusları arasında yer alır ve doğuda Kanada ile sınır komşusudur. Hawaii ada zinciri, San Francisco’nun yaklaşık iki bin mil güneybatısında, doğu-orta Pasifik Okyanusu’nda yer almaktadır. Amerikalılar genellikle kendilerini emperyal veya sömürgeci bir güç olarak görmeseler de, ülkenin çoğu askeri fetih yoluyla elde edilen bir dizi topluluk ve bölgeye sahiptir. Bu bölgeler, Karayipler havzasındaki Porto Riko ve Virgin Adaları ile Pasifik’teki Guam, Kuzey Mariana Adaları, Amerikan Samoası ve Wake adasını içerir.
Amerika Birleşik Devletleri 280 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir (2000 nüfus sayımı), ancak nispeten seyrek nüfusludur. 33.871.648 nüfuslu en kalabalık eyalet olan California, yalnızca 493.782 nüfuslu Wyoming ile tezat oluşturuyor. Bu nüfus rakamları, Amerika Birleşik Devletleri’nin kentsel bir ulus olduğu gerçeğini yansıtmaktadır. Sakinlerin yüzde 75’inden fazlası şehirlerde yaşıyor ve bunların yüzde 50’den fazlasının banliyö olduğu tahmin ediliyor. Nüfus artışı, göç dikkate alınmadıkça, ikame seviyelerinin altındadır.
Resmi bir ulusal dil yoktur. İngilizce resmi olmayan ilk diliyse, İspanyolca resmi olmayan ikinci dilidir. Amerika Birleşik Devletleri, İspanyolca konuşanların sayısında dünyada beşinci sırada yer almaktadır. Genellikle bir eritme potası olarak anılan Amerika Birleşik Devletleri, halk arasında standart bir Amerikalı üretmek için göçmen nüfusu özümseyen bir ulus olarak kabul edilir. Bu güçlü bir kültürel fikirdir. “Amerikalı” kelimesi, beyaz, orta sınıf statüsündeki bir kişinin imajını çağrıştırıyor. Bölgenin yerli sakinleri de dahil olmak üzere diğer tüm sakinler “tirelenir” veya tanımlayıcı bir sıfatla karakterize edilir.
Amerika Birleşik Devletleri, sayısız şehirlerinin her birinin tarihsel ve ekonomik gelişimi hakkında bir hikaye anlattığı bir şehir ve banliyö ülkesidir. Hollandalılar tarafından bir ticaret kolonisi olarak kurulan New York, bir zamanlar Yerli Amerikalıların avlanma ve balıkçılık alanıydı. Amerikalılar çok miktarda işlenmiş, hazır ve hızlı yiyecekler yerler. Ortalama diyet tuz, yağ ve rafine karbonhidratlarda yüksektir. Amerikalıların yüzde 60’ının obez olduğu bilinmektedir. Endüstriyel gıda üreticileri, işlenmiş gıdaları arzu edilen modern ve endüstriyel hız, temizlik ve verimlilik nitelikleriyle ilişkilendirmek için reklamları kullanır.
Amerika Bayrağının Anlamı
ABD bayrağı, dokuz sıra halinde elli beyaz beş köşeli yıldızı tasvir eden yedisi kırmızı, altısı beyaz ve mavi kanton olan on üç yatay çizgiden oluşur. Bayraktaki çizgiler ülkenin kurucu sendikalarını, yıldızlar ise ülkedeki mevcut sendika sayısını simgeliyor. Tarihi boyunca bayrak 27 değişiklik geçirdi. Son 28. değişiklik, son sendika Hawaii’nin katıldığı 4 Temmuz 1960’ta gerçekleşti. George Washington’un bayrağın bireysel unsurlarının arkasında olduğu söyleniyor.
Bayrak, bugün bildiğimiz gibi, Ohio’dan 16 yaşındaki bir öğrenci tarafından okul çalışmasının bir parçası olarak tasarlandı ve Washington’a getirildi. Binden fazla teklif arasından, o zamanki Başkan Dwight Eisenhower bu bayrağı seçti, çünkü Washington’a şahsen taşınan tek bayrak oydu.
Amerika’nın Başkenti
Amerika’nın başkenti Washington DC’dir.
Amerika’nın Para Birimi
ABD’deki ana ve tek para birimi ABD dolarıdır. 6 Temmuz 1785’te tanıtıldı. Global işlemlerde en çok kullanılan para birimidir.
Amerika İle Türkiye Arasındaki Saat Farkı
Türkiye Amerika’dan yedi saat ileridedir. Türkiye’de saat 10:30 ise Amerika’da 03:30 demektir.
ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/seyahat/amerika-hakkinda-her-sey-amerika-bayraginin-anlami-amerika-baskenti-neresidir-saat-farki-ne-kadar-para-birimi-nedir