CHP’deki değişim tartışmalarında dikkatler İmamoğlu’nun olacağına. İmamoğlu ile bir araya gelen Murat Karayalçın da DW Türkçe’nin değişen tartışmalarına ilişkin kendisiyle bir açıklama yapacağını söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu‘nun CHP’deki tartışmaların ardından “değişim” çağrılarının bu hafta sonunda başlaması ilçe kongreleri ile daha derinleşmesi bekleniyor. İmamoğlu ayrıca önümüzdeki hafta bir “değişim manifestosu” açıklayacak. Bu manifestonun da parti içindeki cepheleri kesinleştireceği tahmin ediliyor.
İmamoğlu’nun sonuna kadarki çıkışlarında bir genel başkan değişikliğini mi, yoksa parti düşüncesini veya söylemini mi kast ettiği konusunda net bir çerçeve yok. Ancak İmamoğlu geçen hafta Gazete Oksijen’e yazdığı yazıda bir lider tarifi vermiş ve “Demokratik lider beklentilerinin gerisinde kaldığında görevi bırakma bilir” kullanmayı kullanmıştı.
Murat Karayalçın: Tartışmanın değişimine açıklama getireceğiz
İki hafta önce partinin üst düzey isimleriyle elde Zoom toplantısıyla gelen İmamoğlu, oğlu olarak CHP’nin eski genel başkanları Altan Öymen ile Hikmet Çetin ve eski Sosyal demokrat Halkçı Parti’nin (SHP) Genel Başkanı Murat Karayalçın’la bir araya geldi. Pazartesi akşamı gerçekleştiği bu buluşmaya ilişkin DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Murat Karayalçın, Beylikdüzü Belediyesi’nin gerçekleşmesine katıldıklarını ve ardından da İmamoğlu ile görüştüklerini söyledi.
Karayalçın, “CHP’liler bir araya gelince konu doğal CHP’ye gelir. Ben son dönemde yapılan tartışmaların doğru olduğunu düşünüyorum. Tartışarak doğru yol bulunur. 2023 yenilgisini tartışarak, eleştirerek, konuşarak çözümlerz. Ekrem Bey’in Oksijen Gazetesi’ne değerlendirmeyi de okudum. Her eleştiriyi her değerlendirme çok önemli. Konuştuk” dedi. Eleştirilerin parti hukuku ve saygınlığının içinde olması gerektiğini söyleyen Karayalçın, “Her konuda açık olmalıyız. Genel başkanların saygınlığını da zedelememeliyiz” şeklinde konuştu.
Görüşmede İmamoğlu’nun beklenen çıkışına ilişkin kendilerine bir değerlendirme yapmadığını ifade eden Karayalçın, önümüzdeki günlerde farklılaşma ve tartışma tartışmalarına ilişkin bir açıklama yapacağını söyledi.
İmamoğlu genel başkanlığa aday mı olacak?
DW Türkçe’nin İmamoğlu’na yakın isimlerinden edindiği bilgilere göre, önümüzdeki hafta yapılması beklenen açıklama İmamoğlu’nun sürecindeki en önemli adımlarından biri olacak. Açıklamanın 10 Ağustos’ta geleceği söyleniyor. 5 Ağustos’ta başlayacak ilçe kongrelerini izleyecek olan İmamoğlu’nun genel başkana adaylığını ilan etmesi beklenmiyor, ama “genel başkan değişikliğinin neden olması” anlatılacağı ifade ediliyor.
İmamoğlu’nun ilçe kongrelerinin ardından 16 Eylül’de başlayacak olan il kongrelerine kadar girişimlerini sürdüreceği, il kongrelerinin ardından da genel başkanlık yürütmesini “isim” üzerinden yürüteceği tahmin ediliyor.
İmamoğlu’na yakın isimlerin bilgilerine göre İmamoğlu’nun atacağı adımlarda yapılan bir saha çalışmasını okuyor alınıyor. Söz konusu konuşmayı barındırır, “Genel başkanlık elden geçirilme halinde İstanbul, Ankara gibi büyükşehirler kaybedilebilir” tespitinin yapıldığı belirtiliyor. Mayıs seçimlerinde yaşanan yenilginin belli bir kesimde yılgınlık ve öfkeye neden olduğu göz ardın elde edildiği çalışmaya göre CHP’de dinlemeler halinde bu seçmen kitlesi sandığa gitmeyebilir.
Bu verileri değerlendiren İmamoğlu’nun önünde ise farklı ve zorlu yollar var. İmamoğlu’nun CHP genel başkanlığına aday olmaya karar verme halinde İBB’yi bırakması bekleniyor. İBB’nin AKP’ye kaybetmesi durumunda ise tepkilerin İmamoğlu’na yönelmesi söz konusu. CHP’nin bir kesiminde “İmamoğlu’nun halkta karşılığı olsa da CHP’nin delegelerinde olmadığı” düşünülüyor. Bu da olası adaylık İmamoğlu’nu yıpratabilecek bir süreç olabilir. Bu nedenle en kısıtlama seçeneği olarak genel başkan adaylığı görülüyor. İmamoğlu’nun yakın çevresini bu riski alması gerektiğini düşünenler de sevmekte değil.
İmamoğlu için diğer bir yol ise İBB adaylığı. Aday olup bir kez daha kazanması durumunda “gücüne güç katacağı” olarak değerlendiriliyor. İmamoğlu’nun tekrarlanan seçimle birlikte ikisi 2019’da olmak üzere İBB’yi kazanıp üç kez AKP’yi yenmiş zaferi oldukça güçlü bir siyasi tartışma olacağı ifade ediliyor. Ancak bu kadar kolay değil. İmamoğlu çevresi yapılan saha çalışmasını da alarak “Genel başkanın değişmesi olmazsa İBB’yi kazanmak zor” yorumu yapıyor. Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlıkta kalması halinde ise sonucunun genişletilmesinin daha zor olacağı ve partilerin kendi adayları ile yarışmasının AKP’ye yarayacağı görülüyor.
“Özgür Özel formülü” olur mu?
Tüm bu çözümlere paralel bir de “Özgür Özel genel başkan adayı olsun” formülü tartışılıyor. CHP Grup Başkanı Özgür Özel ile yapılacak bir anlaşmanın “kazan-kazan” modeli olabileceği değerlendiriliyor. Değişim sürecini yürüten kişilerden biri olan Özel, Cumhuriyet Gazetesi’nin yapacağı bir hareket “partinin içinde reform ve devrimlerin yapılmasının” şartı ifade edilmişti. Özel’in İstanbul seçimlerinde CHP adına en fazla oyu alabilecek siyasiin İmamoğlu olduğunun sözlerine eklenmesi ise “İmamoğlu’nun İBB’de kalmasından yana” yorumlarına yol açmıştı.
Bu muhtemel birlikteliğe ilişkin “İmamoğlu destek verirse Özgür Özel emanetçi olarak algılanır” şeklinde çekinceler de var. Ancak bu yoruma İmamoğlu Çevresi katılmıyor. İmamoğlu’na yakın isimlerden biri DW Türkçe’ye “Özgür Özel genel başkan yardımcısıse Ekrem İmamoğlu kendisi ile sadece uyumlu çalışır. ‘ Emanetçi’ gibi bir algı yaratmanı herkesten önce Ekrem Bey istemez” yorumunu yaptı.
Genel merkezde neler konuşuluyor?
Kılıçdaroğlu’nun yakın Çevresi de tüm bu eleştiri ve açıklamaları yakından izleyenler. Mevcut yönetim CHP’yi yerel seçimlere Kılıçdaroğlu’nun götürmesi gereken fikri hakim. Bu çevrede “Kılıçdaroğlu ebeveynliğindeki yenilenmenin” yeni bir sinerji yaratacağı düşünülüyor.
Kılıçdaroğlu, dereceye kadar her ne kadar “Ben adayım demem” demese de kurultayda adayın boyune kesin gözüyle bakılıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Eren Erdem de Kılıçdaroğlu’nun aday olması için imza toplayacaklarını açıklamıştı. Bu nedenle özellikle il kongrelerinde seçilecek yeni kurultay delegelerinin önemine dikkat çekiliyor. Kurultayda, illerden toplam bin 200 delege seçilecek. Her il toplam milletvekili yükü iki katı sayıda delege seçebiliyor. Toplama 98 milletvekili olan İstanbul 196 delege, 36 milletvekili olan Ankara 72 delege seçiyor. Bu nedenle büyükşehirlerde belirlenecek delege seçimlerinde genel merkez ile muhalif isimlerin yarışa girmesi bekleniyor.
Kurultayda genel başkanlık Kemal Kılıçdaroğlu’nun gelmesi halinde İmamoğlu’nun nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin sorunlar karşısında ise şu gidişatı yok. DW Türkçe’nin “Ekrem İmamoğlu İBB’ye aday olmama imkânını masaya koyar mı?” sorusuna İmamoğlu’na yakın isimler, “bunun bugünden konuşulamayacağı” karşılığını veriyor. Ancak Kılıçdaroğlu’nun kazanması durumunda İmamoğlu’nun kenara çekilerek bir süre beklemesi gerektiğini düşünen kurmayları da var.
ALINTI KAYNAK: https://t24.com.tr/haber/imamoglu-nun-degisim-mesaisinde-kritik-hesaplar,1122887