İran Hakkında Her Şey
En meşhur İranlı şair ve yazarlar şunlardır: Füruğ Ferruhzad, Ahmed Şamlu, Sohrab Sepehri, Ali Eşref Dervişyan ve Sadık Hikayet. Mohsen Makhmalbaf, Majid Majidi, Abbas Kiarostami ve Samira Makhmalbaf ise dünya çapında tanınan ve uluslararası festivallerde birçok ödül alan İranlı yönetmenler arasında yer almaktadır.
İran Bayrağının Anlamı
İran İslam Cumhuriyeti’nin resmi bayrağı üç yatay çizgiden ve kırmızı, beyaz, yeşil renklerinden oluşur. Yeşil İslam dinini simgeler. Beyaz hoşgörüyü ve barışı; kırmızı ise İran’ın bağımsızlığı için mücadele eden ve şehit düşen kişileri temsil eder.
İran’ın günümüzde kullandığı bayrak 29 Temmuz 1980 tarihinde resmi olarak kabul edilmiştir. Bayraktaki kırmızı şeritte köşeli çizgilerle Allahu Ekber yazısı yer alır. Ezanda ve birçok duada da geçen Allahu Ekber, Allah yarattığı varlıklardan üstün ve yücedir demektir. Bayrağın tam ortasındaki kırmızı şekil ise La İlahe İllallah anlamına gelir. Allah’tan başka ilah yoktur manasına gelen La İlahe İllallah İslam dininin temelini oluşturan tevhit inancını özetler.
İran’ın Başkenti Neresidir?
İran’ın başkenti yüzölçümü 7.300 kilometrekare olan Tahran şehridir. İstanbul, Londra, Karakas ve Duşanbe Tahran ile kardeş kentler arasında yer alır.
Tahran, İran’ın en kalabalık şehridir. Nüfusu yaklaşık 18 milyon 120 bin olan şehrin nüfusu yaz aylarında gelen turistlerle birlikte 20 milyonu aşar. Yerli ve yabancı turistler tarafından en çok ziyaret edilen yerlerin başında 13. yüzyılda Nasrettin Şah tarafından yaptırılan Gülistan Sarayı gelir. Haremlik – Selamlık olarak iki ana bölümden oluşan sarayda Berelyan Binası, Kerem Hanlı Halveti ve Ayna Salonu yer almaktadır.
Yüksekliği 435 metre olan Milad Kulesi Tahran’daki en yüksek binadır. Toplam 7 yılda yapılan binanın içinde yüzlerce dükkan ve iş yeri bulunmaktadır.
Tahran’daki diğer meşhur yerler: İran Halı Müzesi, Tahran Çağdaş Sanat Müzesi, Cam ve Seramik Müzesi, Chitgar Gölü ve Mellat Park.
İran’ın başkenti Tahran’a 23 ilçe bağlıdır. Nüfus yoğunluğu en fazla olan ilçeler Lavizan, Hasan Abad, Arya Şehir, Ababs Abad ve Seyed Khandan’dır.
İran İle Türkiye Arasındaki Saat Farkı Ne Kadar?
İran ile Türkiye sınır komşusu olduğu için arada sadece 1 saat fark bulunmaktadır. Hakkari, Iğdır, Van ve Iğdır, İran ile sınırı olan şehirlerimizdir. Bu şehirlerde bulunan Gürbulak, Esendere, Borualan ve Kapıköy kapılarından İran’a geçilebilir.
İran’a uçakla gitmek de mümkündür. Şiraz, Mazhad ve Bandar Abbad havaalanları İran’daki en büyük havaalanları arasında yer almaktadır.
İran’ın Para Birimi Nedir?
İran Halk Cumhuriyeti’nin resmi para birimi, Uluslararası kodu IRR olan İran Riyali’dir. 1 İran Riyali 0,004 Türk Lirası’dır.
İran’ın temel geçim kaynakları madencilik, tarım ve sanayidir. İran’ın en fazla ihraç ettiği ürünlerin başında ise petrol gelmektedir. Yapılan son araştırmalara göre İran’da yaklaşık 160 milyar varil petrol bulunmaktadır. İran’ın en fazla ithal ettiği ürünler ise kağıt, demir, çinko, teknolojik ürünler, telefon ve lif levhadır.
ALINTI KAYNAK: https://www.cnnturk.com/seyahat/iran-hakkinda-her-sey-iran-bayraginin-anlami-iran-baskenti-neresidir-saat-farki-ne-kadar-para-birimi-nedir