Hayabusa 2 uydusunun gönderdiği örnekleri inceleyen araştırmacılar, Ryugu isimli göktaşında milyarlarca yıllık moleküller tespit etti.
Japonya Uzay Araştırma Ajansı tarafından geliştirilen bir uzay aracı olan Hayabusa 2, 3 Aralık 2014 tarihinde fırlatılmış ve 2019’un Şubat ayında Ryugu göktaşına ilk inişini gerçekleştirmişti.
Hayabusa 2; daha sonra topladığı örneklerle birlikte 2020 yılında göktaşından ayrılmış ve örnekleri taşıyan kapsülü Dünya’ya ulaştırmıştı.
Yalnızca 40 santimetre çapındaki kapsülde, Güneş sisteminin oluşumuna ışık tutması beklenen Ryugu göktaşından toplanan örnekler bulunuyor.
Toplanan örneklerde milyarlarca yıllık moleküller keşfedildi
Ryugu’daki organik maddeleri araştıran bir ekip, bu küçük uzay kayasında beklediklerinden çok daha fazla şey bulduklarını açıkladı
Bulgular, Ryugu’daki organik materyallerin, Güneş sisteminden bile eski olduğuna işaret ediyor. Bu da yaşamı oluşturan bileşenlerinin birçoğu daha en başından Güneş sisteminde var olabileceği anlamına geliyor.
Astronomlar ve araştırmacılar, bu keşiflerin ardından Ryugu’yu araştırmaya devam edeceklerini açıkladı.
Japonya’daki Kyushu Üniversitesi’nden Araştırmacı Hiroshi Naraoka, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
Bulgular, Ryugu’nun yüzeyindeki taneciklerin organik molekülleri koruma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Bu moleküller, çarpışmalarla asteroidin en üst katmanından uzaya savrulabilir ve sonra gezegenler arasında toz parçacıkları olarak dağılabilir.
ALINTI KAYNAK: https://www.ensonhaber.com/teknoloji/ryugu-isimli-goktasinda-gunesten-daha-eski-molekuller-kesfedildi